De huidige stand van de markten: 5 vragen beantwoord

05/03/2022

De financiële markten staan wereldwijd in brand, maar onze klanten zullen weten dat we ervoor pleiten om dit te negeren en door te gaan met hun lange termijn beleggingsreis. We waarderen echter ook dat dit een buitengewone tijd is en er veel vragen zijn over de markten, over wat er zou kunnen gebeuren, over de gevolgen van de inflatie en over doe-het-zelfbeleggen.

1. Kun u uitleggen wat er op dit moment op de markten gebeurt?

Het is een historisch uitdagende markt geweest, met zowel aandelen als obligaties die tot nu toe zijn gedaald, omdat het verwarrende beleid en de invasie van Rusland de markten beïnvloeden. De tragische oorlog in Oekraïne, een wereldwijde energieschok en de agressieve zet van de Fed - allemaal in een tijdsbestek van een paar maanden - hebben geleid tot herbeoordelingen van macroscenario's onder marktdeelnemers. 

Het is echter de scherpe prijsherziening van de renteverwachtingen die de risicovolle activa het hardst heeft geraakt.

2. Wat denkt u dat er gaat gebeuren?

We weten het niet en we zouden zeker niet willen voorspellen waar de markt op zeer korte termijn terecht zal komen. We zien hoe de Fed vertraagt ​​en de liquiditeit uit het financiële systeem trekt. Dit moest uiteindelijk worden ingeprijsd en het lijkt nu te gebeuren. Het ziet er echter naar uit dat de markt in de nabije toekomst geen recessie ziet, maar zich zeker schrap zet voor een vertraging. 

Het is belangrijk op te merken dat de aandelen nog steeds een derde boven het niveau van vóór de pandemie blijven en tot dusver in het tweede kwartaal versloeg 80% van de bedrijven de schattingen van Wall Street met gemiddeld 8%, dus de winsten lijken prima.

3. Wat zou u zeggen tegen iemand die zich zorgen maakt of het nu het juiste moment is om te beleggen?

We zeggen vaak dat de beste tijd om te beleggen gisteren was... maar de volgende beste tijd is VANDAAG! Aandelenmarkten stijgen en dalen onvermijdelijk. Crashes, correcties en herstel zijn vaak kort en scherp en soms kunnen stier en beer markten vele jaren aanhouden. De S&P is tot nu toe 13% gedaald, maar het enige dat dat doet, is de S&P terugbrengen naar waar hij 1 jaar geleden was. De Amerikaanse markt kent doorgaans 'gebruikelijke' dalingen van ongeveer 14%, dus deze specifieke periode valt binnen die parameters, maar we zijn ons ervan bewust dat mensen zich waarschijnlijk zorgen zullen maken. Ons advies blijft hetzelfde: u moet het lawaai negeren en gewoon blijven beleggen, maand na maand, tientallen jaren. Blijf gewoon inkomsten genererende activa kopen. 

We bieden graag een tweede opinie - info@expat.biz - aan voor  uw bestaande portefeuilles die niet standhouden in deze huidige volatiliteit.

4. Hoe moeten beleggers zich voorbereiden op inflatie?

Wij denken dat het begrijpelijk is dat beleggers zich afvragen of de aandelenrendementen eronder zullen lijden als de inflatie blijft stijgen. Er is echter goed nieuws: inflatie is geen slecht nieuws voor aandelen. Een blik op de aandelenprestaties in de afgelopen 3 decennia laat geen echt verband zien tussen perioden van hoge of lage inflatie en Amerikaanse aandelenrendementen. Sinds 1992 schommelen de rendementen op aandelen over een jaar sterk. Toch kunnen de zwakste rendementen optreden wanneer de inflatie laag is, en 23 van de afgelopen 30 jaar zagen we positieve rendementen, zelfs na correctie voor de impact van inflatie. Over de genoemde periode boekte de S&P een gemiddeld rendement op jaarbasis van 8,1%, na correctie voor inflatie. Het voor inflatie gecorrigeerde rendement op jaarbasis van Amerikaanse aandelen is 7,3% wanneer we helemaal teruggaan tot 1926. Gediversifieerde portefeuilles met meerdere activa zijn er om de emoties van beleggen weg te nemen. Maar het is belangrijk om een ​​geschikte tijdshorizon te hebben.

5. Ik ben een groot voorstander van doe-het-zelf - waarom zou ik overstappen om met u samen te werken?

De afgelopen tijd hebben we gezien dat doe-het-zelfbeleggers het beter hebben gedaan dan fondsmanagers. 

Het is geen grote verrassing om te zien dat fondsbeheerders ondanks hun beloften blijven worstelen en daarom gebruikt Expatsvermogensbeheer een op feiten gebaseerde beleggingsstrategie. 

Beleggen gaat niet over proberen Wall Street- of meme-beleggers te slim af te zijn, op welke aandelen zullen stijgen of dalen en wanneer. Het gaat erom de kant te kiezen van menselijke vindingrijkheid en te wedden op een toekomst die beter is dan vandaag, die gekoppeld is aan uw dromen en ambities. Dit leidt tot het werken met een Gecertificeerde Pensioen Adviseur, aangezien het selecteren van een portefeuille slechts een klein onderdeel is van wat we doen. Onze belangrijkste taak is om klanten te helpen bij het ontwerpen van een persoonlijk financieel plan waarmee ze zich kunnen concentreren op de leukere aspecten van hun leven. We creëren een beleggingsportefeuille waarmee ze hun doelen kunnen bereiken. We werken er ook aan om dat te beschermen. We weten dat de gedragskant ontzettend belangrijk is en het aanspreken van onze klanten op bijvoorbeeld hun spaarquote is veel belangrijker dan wanneer hun doe-het-zelfportfolio jaarlijks 5 of 6% oplevert. Nogmaals, dit stelt onze klanten in staat om zich te concentreren op wat belangrijk is voor hen en hun geliefden.

De taak van Expatsvermogensbeheer - een alleen op prestatievergoeding werkende, fiduciaire, onafhankelijke financieel adviseur - is het ontwerpen, bouwen en beschermen van de ideale toekomst van onze klanten. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek: info@expat.biz