Bent u op zoek naar een adviseur die ECHT onafhankelijk is?

09/05/2021

Voordat het coronavirus een pandemie werd, hielden we regelmatig presentaties voor een groep geïnteresseerde expats om de meerwaarde van een, bij voorkeur onafhankelijke, beleggingsadviseur toe te lichten. De offshore financiële dienstverlening is nog steeds geen branche die uitblinkt in transparantie en eenduidigheid. Het is dan ook elke keer weer opvallend hoe ver de verwachtingen van onze buitenlandse gasten verschillen. Wat volgt is een kleine bloemlezing van onze ervaringen.

Meestal beginnen we met het stellen van een paar vragen.

 • Wie heeft er ooit een verstandskies laten trekken? Gezien de leeftijd van de meesten gaan alle handen meestal omhoog. Als we dan vragen wie dat zelf heeft gedaan, gebeurt er meestal niets. Zelfs de tandarts trekt zijn eigen verstandskies niet.
 • De volgende vraag is wie zijn auto ooit in de garage laat repareren. Bijna alle handen gaan weer omhoog. Een lamp vervangen is vaak nog mogelijk....
 • De derde vraag is dan wie zijn eigen beleggingsportefeuille beheert, zonder tussenkomst van een adviseur. Ongeveer de helft van de handen gaat omhoog...?!?

Waar we het vervangen van een lamp liever aan iemand anders uitbesteden, nemen we vaak onze financiële toekomst in eigen handen. En dat is heel vreemd, want het hangt nogal af van het al dan niet behalen van uw financiële doelen (pensioenkapitaal, hypotheekaflossing of het schoolgeld voor uw kinderen). Waar het resultaat van een behandeling bij de tandarts of het vervangen van een lamp op korte termijn kan worden bepaald, kunnen de resultaten van een beleggingsportefeuille alleen over een langere periode worden gemeten. Omdat de factor geluk geen onbelangrijke rol speelt, kan u als belegger eigenlijk pas na 10 jaar zeggen of u de juiste keuze heeft gemaakt of niet. Eén goed (of slecht) jaar, zelfs drie goede (of slechte) jaren is geen garantie voor een lange termijn prestatie. Als belegger komt u er te laat achter om uw portefeuille opnieuw in evenwicht te brengen en kan uw financiële droom in een nachtmerrie veranderen.

Juist daarom kiezen wij ervoor om onze beleggingsfilosofie te baseren op veel onderzoek. Juist omdat we niet in de toekomst kunnen kijken, maar wel onafhankelijk kunnen inschatten wat in het verleden heeft gewerkt.

Dit komt op het volgende neer:

 • Beleggen is totaal iets anders dan speculeren;
 • Financiële markten werken efficiënt;
 • Rendement en risico gaan hand in hand;
 • Risicospreiding is essentieel en diversificatie is de sleutel;
 • De verhouding tussen aandelen en obligaties (asset-allocatie) verklaart het grootste deel van het te behalen rendement;
 • Lage kosten betekenen een hoger eindkapitaal;
 • Discipline is een belangrijke factor bij het (of niet) bereiken van je doelen.

En net zo belangrijk, wat niet werkt:

 • Markttiming werkt niet, behalve vanwege de geluksfactor;
 • Stockpicking werkt niet, idem dito;
 • Actief beheerde portefeuilles slagen er niet in 85% van de tijd hun benchmark te verslaan;
 • Emoties zijn de ergste vijand van elke belegger.

Te vaak worden expats nog steeds verleid met prachtige brochures, bekroond met prijzen voor het beste van dit of dat en onrealistisch hoge rendementsverwachtingen, allemaal rondgebazuind door financiële verkopers. Achteraf realiseert u zich dat dit allemaal door u wordt betaald en dat dit ten koste gaat van uw rendement en financiële doelstellingen. Dit type risico wordt ook wel "Adviseurrisico" genoemd en is net zo goed een risico voor beleggers als de bovengenoemde risico's.

Dan wat?

Het is bewezen dat een onafhankelijk adviseur tot 5% extra rendement op uw beleggingsportefeuille kan opleveren. Gewoon door zijn werk te doen, zonder kristallen bollen of ongefundeerde uitspraken over de toekomst.

Na afloop van onze presentaties hadden we altijd een praatje met onze gasten onder het genot van een hapje en een drankje. Ook dan is het fijn om te weten dat de wijn gewoon naar wijn smaakt, het bier naar bier en dat de hapjes een structuur en smaak hebben die verwacht mag worden en niet het resultaat zijn van wat de kok die dag voor ogen had over het al dan niet extra chilipeper of andere verrassingen toevoegen. Misschien saai, maar we weten waar we aan toe zijn. En zo zou het ook moeten zijn met uw beleggingen.

Onze expertise nodig? Nu is het tijd voor een gratis Portfolio Review! Ontdek of u op schema ligt om uw financiële doelen te bereiken. We zullen u een gratis, vrijblijvende portfoliobeoordeling geven om u te helpen begrijpen:

1. Als u te veel risico neemt.

2. Als u te veel vergoedingen betaalt (verborgen commissies!) aan financiële verkopers.

3. Als u beleggingen heeft die op grond van uw individuele of gezinssituatie niet bij u passen.

Neem dan contact met ons op: info@expatwealthatwork.com - bedankt.