Inzicht in menselijk gedrag kan het rendement op uw beleggingen verhogen

10/07/2021

Vorige week veroorzaakte een onschuldige aankondiging van BP over het tijdelijk sluiten van een handvol van zijn tankstations vanwege een tekort aan chauffeurs paniekaankopen en brandstoftekorten in het VK. De evenementen van vorige week zijn een goed voorbeeld om te kijken naar de psychologie van paniek aankopen en hoe dit gedrag zich vertaalt in bewegingen op de aandelenmarkt.

Als we door de geschiedenis kijken, is deze bezaaid met paniekaankopen. Sommige zijn begrijpelijker, zoals voedsel en medicijnen tijdens de wereldoorlogen, de Spaanse griep en COVID 19-pandemieën, en sommige meer verrassend, zoals munitie in de VS toen het publiek vreesde voor strengere wapenregels. In 1973 veroorzaakte een grap op de Johnny Carson-show een paniekaankoop van toiletrollen in Amerika die vier maanden van tekorten veroorzaakte. Meer recentelijk zal iedereen zich de geweldige "grijp naar de toiletrol" scenes in de eerste maanden van 2020 herinneren.

Er zijn een paar onderzoeken gedaan naar paniekaankopen en veel wijzen op verhoogde angst in tijden van onzekerheid. Sommigen hebben het vergeleken met het fundamentele dierlijke instinct van foerageren in die zin dat we de neiging hebben om voedsel te verzamelen en op te slaan, maar we kunnen dat instinct uitbreiden naar andere producten die onze ordelijke samenleving vertegenwoordigen, zoals brandstof en toiletrollen. Ongeacht wat de trigger is, de daad van paniekaankopen wordt gedreven door de emoties van angst en hebzucht; angst voor schaarse middelen en hebzucht in de vorm van meer kopen dan u eigenlijk nodig heeft.

Dit gedrag is inherent aan financiële markten en kan worden uitgebuit. In tijden van pieken in de markt en onzekerheid veroorzaakt angst paniekverkopen. Waardering wordt irrelevant als beleggers naar de uitgang rennen en een krachtige neerwaartse spiraal creëren. Aan de andere kant wordt hebzucht duidelijk in tijden van markteuforie. Evenzo wordt waardering irrelevant naarmate meer en meer marktdeelnemers overmoedig worden en zich haasten om het nieuwste succesverhaal te kopen. Warren Buffett heeft carrière gemaakt door te profiteren van deze gedragsinefficiënties. "Wees bang als anderen hebzuchtig zijn en hebzuchtig als anderen bang zijn" is een van zijn vele beroemde citaten die zijn denkproces bij beleggen helpen begrijpen.

Concluderend, de benzinetekorten in het VK zijn een herinnering aan onze gedragsinefficiënties die leiden tot een verlies van focus op de werkelijke waarde van activa. Dit leidt ertoe dat beleggers op extreme punten in de cyclus te veel kopen en te veel verkopen. Door onze aandacht te richten op intrinsieke waarde en investeringsbeslissingen te nemen op basis van het feit of de prijs boven of onder die waarde ligt, moeten we worden beschermd tegen onze gedragsvooroordelen. Buffett's mantra voor angst en hebzucht heeft ons altijd geraakt. Naar onze mening is het uiterst moeilijk om u aan dat principe te houden, omdat u tegen uw meest primaire instincten moet ingaan. Als het echter met succes wordt geïmplementeerd, kunnen de beloningen uitzonderlijk zijn. Het is niet eenvoudig om tijdens een crisis aandelen te kopen of te verkopen op een euforische markt. Aangezien we de toekomst niet kunnen voorspellen, zal onze timing niet perfect zijn, wat resulteert in veel zelftwijfel over de korte en mogelijk middellange termijn resultaten, maar het misbruiken van gedragsinefficiënties van mensen resulteert vaak in uitzonderlijke rendementen voor op waardering gerichte lange termijn beleggers.

Als het bovenstaande met u resoneert en mocht u vragen hebben over internationale pensioenen, sparen, verzekeringen of vermogensopbouw en -beheer of wilt u uw bestaande beleggingsportefeuille gratis laten screenen (op die manier krijgt u een tweede opinie over de assets die u bij een andere bank en/of financiële raadgever aanhoudt), neem dan vrijblijvend contact met ons - info@expatwealthatwork.com - om de mogelijkheden door te nemen.