Kan u de markt timen om zo uw rendement te maximaliseren?

10/15/2021

Deze week vroeg een klant ons of het nu tijd is om de markt te timen. We snappen het: het is tegen onze natuur om achterover te leunen en niets te doen. Als beleggers voelen we ons genoodzaakt om te reageren wanneer de markten volatiel zijn, maar dit eigenlijk is het laatste wat we moeten doen en dit is waarom...

Als belegger die een vermogen opbouwt, willen we resultaten zien en we willen ze NU zien. De media sturen dit aan met hun dramatische berichtgeving die ervoor zorgt dat u voor de nieuwste soort belegging valt of in paniek raakt over een plotselinge marktcrash. Als financieel adviseur die heel wat expat beleggers heeft geholpen, herinneren wij klanten voortdurend aan hun lange termijn doelen en hoe tijd in de markt veel beter is dan de markt te timen. Hieronder vindt u een voorbeeld van hoe het proberen om de markt te timen beleggers duur kan komen te staan.

Het afgelopen jaar maakte begrijpelijkerwijs veel beleggers nerveus. De eerste marktcrash sinds 2008 zorgde voor veel korte termijn verliezen en dit na meer dan een decennium van gestage groei. Maar het was ook een geweldige koopkans voor beleggers die in cash zaten, terwijl de experts sinds 2012 bijna elk jaar een nieuwe berenmarkt voorspelden. Sommige beleggers hebben de kans van het decennium gemist door te voorspellen dat de markten tijdens COVID verder zouden dalen en het grootste deel van het herstel zouden missen. Uiteindelijk wachtten sommigen te lang met beleggen en zagen ze lagere winsten dan wanneer ze op het hoogtepunt voor de crash hadden belegd. Vanwege onze gedragsvooroordelen is het gemakkelijk om hoog te kopen tijdens een stieren markt en laag te verkopen in een berenmarkt, gevangen in onze euforie en paniek. Maar nu zien we dat dezelfde beleggers die aan de zijlijn stonden te wachten weer in paniek raken omdat het herstel 'te snel' is gegaan of omdat de marktwaarderingen 'te hoog' zijn. Maar dit geldt niet voor de lange termijn. Er zijn tal van voorbeelden in de geschiedenis dat markten te hoog lijken te zijn en ze worden gevolgd door een berenmarkt, maar deze beleggers kijken meestal alleen op de korte termijn. In de jaren tachtig had de MSCI World in minder dan 8 jaar een totaalrendement van meer dan 350% behaald. Sommige beleggers onder u herinneren zich misschien dat deze groei werd gevolgd door Black Monday, in 1987. De markten daalden met 22% op een dag en in totaal met 30% in de komende 3 maanden. Maar dit is wat er daarna gebeurde: beleggers die erin slaagden paniek te vermijden en een lange termijn visie te behouden, realiseerden zich dat de wereld nog niet voorbij was, dat markten op korte termijn volatiel zijn en op lange termijn groeien. 

Als u in 1990 in de S&P 500 had belegd en de beste marktprestaties van 25 dagen over een periode van 30 jaar had gemist, zou uw belegging 1607% minder waard zijn dan wanneer u gedurende de hele periode belegd was gebleven. Stel u even dit scenario voor:

Twee expats, Jan en Dirk, belegden op 1 januari 2007 allebei $ 1.000.000 in de S&P 500. Jan, die een "kopen en houden" benadering hanteert, heeft nu $ 2.799.500. Dirk, aan de andere kant, raakte in paniek tijdens de financiële crisis en verkocht bijna op de bodem nadat zijn portefeuille op 1 januari 2009 met 32,3% was gedaald tot $ 677.700. Dirk kocht vervolgens weer in toen de zaken herstelden op 4 april 2010, maar verkocht opnieuw op 10 september 2015 vanwege de volatiliteit in de markt. Dit kopen en verkopen gaat door tijdens de marktgroei van 2016, de correctie van 20% van november 2018 en het begin van de pandemie in februari 2020. In augustus 2020 stapte Dirk eindelijk opnieuw in de markt met een portefeuille ter waarde van $ 2.143.615. Hoewel Dirk wat geluk had en erin slaagde enkele verliezen goed te maken, miste hij ook veel van de winsten, wat hem $600.000 aan rendement kostte. Net als de beroemde fabel van Aesopus 'De schildpad en de haas', wint een langzame en gestage aanpak uiteindelijk de race.

Een van de grootste risico's om proberen de markt te timen, is dat u eruit raakt als er een onverwachte stijging plaatsvindt en dat perioden van groei misloopt. Vaak gebeuren deze dagen direct na een correctie. Dit betekent dat u, door belegd te blijven, de beste kans heeft om op lange termijn groei te realiseren. Zoals we al zeiden, zou uw visie tijd in de markt moeten zijn, in plaats van de markt te timen. Zelfs als u 5 'beste dagen' mist, kan uw belegging bijna gehalveerd worden.

De markt timen is een pure gok, de meeste beleggers proberen de juiste investeringen te kiezen en de bewegingen van de markt te timen, maar hun kansen om te winnen zijn net zo klein als hun kans om het huis te verslaan wanneer ze een casino binnenlopen... Niemand weet wat de markten zullen doen, wat betekent dat markttiming niet werkt. Het betekent ook dat u de kracht van samengestelde rente mist, die tijd nodig heeft om zijn magie te doen. Vergeet niet dat Warren Buffett 99% van zijn fortuin verdiende nadat hij 52 was geworden. Conclusie: het maximaliseren van uw rendement komt neer op geduld, tijd en samengestelde rente!

Als het bovenstaande met u resoneert en heeft u vragen over internationale pensioenen, sparen, verzekeringen of vermogensopbouw en -beheer of wilt u uw bestaande beleggingsportefeuille gratis laten screenen (op die manier krijgt u een tweede opinie over de assets die u bij een andere bank en/of financiële raadgever aanhoudt), neem dan vandaag nog contact met ons - info@expatwealthatwork.com - voor een vrijblijvend adviesgesprek.